Zeven vragen aan beoogd voorzitter Mieke Beentjes

Editie
2016; 02
Categorie
Overig
Print artikel
Zeven vragen aan beoogd voorzitter Mieke Beentjes
Op 10 juni tijdens de ALV kiezen de leden van de KNOV een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter. Maak kennis met Mieke Beentjes, de beoogd voorzitter.

Wat vind jij het mooiste aan je vak verloskundige?

"Iedere keer als ik weer de ervaring heb dat het zoiets normaals en natuurlijks is. Gaat niet altijd zo, maar het mooie aan mijn vak is dat ik het gevoel kan versterken in iedere zwangere en barende dat zij in staat is om deze klus te volbrengen."

Welke kansen zie jij nu en in de toekomst voor verloskundigen?

"Onze kansen liggen bij de vrouwen en hun families in de wijk. Begeleiden en versterken. Onszelf als beroepsgroep verbinden, een breed palet aan vrouwenzorg bieden en een sterk netwerk vormen van zorg rondom de vrouw waarin we haar de zorg en begeleiding kunnen bieden die een normale zwangerschap en bevalling bevordert. Misschien wel met meer differentiatie van specialismen binnen onze beroepsgroep zonder dat het de noodzakelijk grotere continuïteit verstoort. Tegenwicht blijven bieden aan het medisch en risicodenken."

Waarom ben jij de juiste vrouw voor deze positie?

"Of ik de juiste vrouw ben, weet ik niet. Ik ben er in ieder geval wel klaar voor. Ik ben gedurende drie jaar goed voorbereid op deze positie en heb er steeds meer zin in. Ik ben ongelooflijk trots dat ik voorzitter mag worden van deze sterke club, dat ik me drie jaar in mag zetten voor dit vak. Ik weet wat er speelt en sta voor de zaak en wil bedreigingen omvormen naar kansen. Ik heb wel mensen om me heen nodig om mee te sparren en me te voeden en me scherp te houden. Ik zal dus ook veel mensen om hun input vragen."

Wat is jouw grootste uitdaging in het bestuur?

"Grote uitdaging als bestuur is om de beroepsgroep bij elkaar te houden met aandacht voor de diversiteit. Voor iedereen duidelijk te krijgen wat ons gezamenlijke doel is en waar we naar toe gaan. Een duidelijke visie en missie voor onszelf en voor de integrale zorg. Daarnaast dat onze jonge collega's vertrouwen houden in het geloof in de normale fysiologische baring en bekwaam in hoe ze die kunnen bevorderen, dus ook de thuisbevalling."

Wat wil je over drie jaar hebben bereikt?

"Meer verbinding binnen de beroepsgroep zelf en met de ketenpartners. Minder strijd. Een KNOV die weet wat er speelt in het land en daarbij een meerwaarde is voor haar leden. Erkenning en positie voor ons specialisme en de rol die we naast de vrouwen vervullen. Dat de vrouwen in Nederland beseffen dat de geboortezorg echt alleen maar samen vorm gegeven kan worden en dat onze zorg om hen draait."

Waar droom je van of word je blij van?

"Ik zou erg blij worden als mijn dochter en haar generatiegenoten over tien jaar nog gewoon thuis kunnen bevallen. Als iets wat vanzelfsprekend is en geen uitzondering. En waarbij ze het gevoel heeft dat ze gesteund wordt door haar omgeving en een ervaren vroedvrouw."

Wat niemand van je weet is dat jij….

"Nou, er is weinig dat niemand weet…Velen weten dat ik een enorme PSV-fan ben en iedere veertien dagen op de tribune zit. Maar weinig mensen weten dat ik mijn soms ingewikkelde bestuursrol even helemaal kan loslaten in mijn Dahliatuin…"