Zeven vragen aan kandidaat vicevoorzitter Corien van der Haar

Editie
2016; 02
Categorie
Overig
Print artikel
Zeven vragen aan kandidaat vicevoorzitter Corien van der Haar
Op 10 juni tijdens de ALV kiezen de leden van de KNOV een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter. Maak kennis met Corien van de Haar, de kandidaat vicevoorzitter.

Wat vind jij het mooiste aan je vak verloskundige?

"Het menselijk lichaam is een wonder op zich. Het ontstaan van nieuw leven is een bijzonder hoogtepunt. Toekomstige ouders mogen begeleiden bij het ter wereld komen van hun 'wereldwonder' is heel erg dankbaar werk. Nog mooier als door jouw bijdrage de ouders met trots en tevredenheid terug kunnen kijken op die speciale gebeurtenis in hun leven."

Welke kansen zie jij nu en in de toekomst voor verloskundigen?

"Verschillende kansen! Door de huidige ontwikkeling van integrale (geboorte) zorg gaat er meer substitutie plaatsvinden. Bij de verloskundige als het kan en bij de specialist als het moet. Dit betekent een uitbreiding van het takenpakket van verloskundigen. Aandachtspunt is de positie van de klinisch werkende verloskundige. Ook op het gebied van preventie is veel winst te behalen. Tenslotte neemt de behoefte aan wetenschappelijke onderzoek voor en door verloskundigen toe en de mogelijke academisering van het beroep biedt daarbij kansen."

Waarom ben jij de juiste vrouw voor deze positie?

"Dit jaar ben ik 30 jaar verloskundige. Mijn verloskundig hart klopt nog steeds met veel plezier en passie. In die jaren heb ik veel ervaring opgedaan, niet alleen praktiserend, maar ook als docent/trainer, projectleider, manager en bestuurder. In verschillende regio's in het land, maar ook buiten de geboortezorg. Hierdoor ben ik in staat overstijgend te denken en te handelen. Maar ik ben ook een verbinder, communicatief sterk, betrouwbaar, geïnteresseerd en een uitstekende netwerker. Die combinatie van ervaring, werkzaamheden en persoonlijke eigenschappen maken van mij de juiste vrouw voor deze positie."

Wat is jouw grootste uitdaging in het bestuur?

"De wereld om ons heen en de gezondheidszorg veranderen. Als nieuw bestuurslid is het een grote uitdaging om een goede balans te vinden tussen de belangen van álle verloskundigen in Nederland en van de verschillende betrokken partijen. Zorgen dat ik weet wat de behoeftes zijn van de leden die ik mag vertegenwoordigen. Maar ook weten hoe de wereld er buiten de vereniging uitziet. Kortom: voorstellen ontwikkelen waarin de leden zich herkennen, maar die ook werkbaar en aanvaardbaar zijn voor de andere partijen. Het resultaat moet uiteraard leiden tot optimale zorg voor moeder en kind."

Wat wil je over drie jaar hebben bereikt?

"Een duidelijke - en daarmee sterkere - positie voor de verloskundigen in de keten van geboortezorg: erkend en gezien worden op basis van hun expertise bij de begeleiding van het geboorteproces."

Waar droom je van of word je blij van?

"Dat de positie van de verloskundige als autonome goed opgeleide medisch professional en expert in de fysiologie alom is geaccepteerd en gerespecteerd. Dat de domeinstrijd tot het verleden behoort. Dat Nederland het gidsland is in de wereld, waar de gezonde zwangere het normaal vindt om zonder onnodig medisch handelen te bevallen op de plek waar zij dat wil. In de wetenschap dat dit veilig is voor moeder en kind, bijdraagt aan een beter welzijn en ook nog eens zorgt voor een betaalbaar systeem. Uiteraard met uitstekende medische zorg binnen handbereik voor elke zwangere waar dit gewenst en noodzakelijk is."

Wat niemand van je weet is dat jij….

…vakanties graag avontuurlijk doorbrengt. De keus tussen een luxe resort of een primitieve reis met natuur en liefst ook cultuur is dan ook snel gemaakt. Rondtrekken met de rugzak in de Alpen, Nepal of Vietnam, één zijn met de natuur, genieten en relativeren. De schoonheid en kracht van moeder natuur op een andere wijze aan den lijve ondervinden. Je realiseren dat we maar een heel klein radartje zijn in een eeuwenoud bestaan."