Inspiratiemoment van Hans van der Walle

Editie
2016; 03
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
Inspiratiemoment van Hans van der Walle
"Dat ik als man ooit verloskundige zou worden, kwam niet in mij op. In België is dat niet geaccepteerd. Maar allerlei gebeurtenissen hebben mij getriggerd.

Als zevenjarig jongetje maakte ik de zwangerschap van mijn moeder bewust mee. Niet dat ik haar blote buik zag! Maar af en toe kwam er een huisverpleegkundige langs, die wat handelingen verrichtte. Direct na de geboorte van mijn broertje ging ik met mijn vader naar mijn moeder in het ziekenhuis. Daar lag mijn broertje in de navelbandjes. Mijn moeder maakte ze los en liet me de navelstreng zien. Heel spannend.

Het raadsel van een Nederlandse vriend bleef me bij: Weet je hoe een zebra wordt geboren? Ik gebruik het antwoord als iemand vraagt hoe je moet persen: streep voor streep!

Op het internaat had ik een biologieleraar. Hij raakte mij in zijn bewondering voor vrouwen: menstrueren en kinderen krijgen, zoveel te verduren en zo sterk zijn.

Ik was altijd gefascineerd door zwangerschap, bevallen en kinderen. Na mijn opleiding verpleegkunde ben ik verloskunde gaan studeren. Ook al verklaarde iedereen mij voor gek. Als mannelijke verloskundige heb je in België namelijk geen kans op werk. Daarom ben ik in Nederland gaan werken. Zeer tot mijn zin. Ik probeer op eigentijdse manier de zwangerschap en bevalling tot een belevenis te maken. De herinnering daaraan komt immers op de harde schijf van mensen. En die gaat er niet meer af."

Hans van der Walle is eerstelijns verloskundige in praktijk De Linde te Zevenaar