TvV-online: 10.000 bezoekers

Auteur
Kristel Zeeman
Editie
2016; 03
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
De website van TvV is populair. Dat laten de cijfers zien. Op sommige dagen zijn er meer dan 10.000 bezoekers! Ook niet-leden weten de weg naar de site goed te vinden. Dat per 1 mei 2016 alle artikelen op de website exclusief beschikbaar zijn voor leden en abonnees vindt deze groep dan ook jammer, gezien de reacties op onze facebookpagina. Fijn te weten dat Tijdschrift voor Verloskundigen populaire en relevante zaken publiceert!

Best bekeken: In memoriam Diana Koster

Op 25 april jongstleden overleed verloskundige Diana Koster. Dit bericht sloeg in als een bom. Niet alleen bij collega's, maar ook bij de vrouwen die zij begeleidde en inspireerde. "Zo'n sprankelende en dynamische vrouw, zo krachtig en warm-menselijk. Midden in een dynamisch leven weggevaagd." schreef Wil van Veen. Geen enkel artikel in de korte historie van de TvV-website kreeg zoveel aandacht als het 'in memoriam' van Diana: 10.585 mensen lazen het.

Langst bekeken: Minister Edith Schippers over de geboortezorg

Bezoekers van de website brachten gemiddeld de meeste tijd door bij het interview dat hoofdredacteur Niels van Haarlem had met minister Edith Schippers. Ook dit artikel werd vaak aangeklikt, zo'n 3.500 keer. De redactie heeft er goed aan gedaan dit artikel meteen online beschikbaar te stellen. Schippers zegt onder andere: "Het is onwenselijk dat één partij het voor het zeggen krijgt in de geboortezorg. Ik verwacht een sterkere positie van de verloskundige in plaats van een zwakkere." Schippers meldde samen met de KNOV en andere partijen om tafel te willen om een einde te maken aan de onrust en te komen tot een gezamenlijke visie. Dit is inmiddels gebeurd.

Social media

Ruim over de 2.000 likes en veel discussies. De FB-pagina wordt goed gebruikt. Opmerkelijk populair op de facebookpagina van Tijdschrift voor Verloskundigen was het artikel "Amniotomie in de eerste lijn" van Van Dijk et al. Het stond in februari 2016 al in het magazine, maar na een bericht op Facebook trok het de aandacht. Meer dan 200 likes, 31 keer gedeeld en veel discussie. Verloskundigen willen amniotomie ter voorkoming van serotiniteit graag invoeren in de praktijk, of hebben dat al gedaan. Hoewel het een interventie is, zien zij deze wel als één die de fysiologie bevordert. Soms zijn afspraken met de tweede lijn hierover nog lastig. Veel gehoord kritiekpunt is dat in het gepubliceerde onderzoek maar 4 uur werd gewacht op weeënactiviteit, alvorens de baring door te leiden. Volgens een aantal lezers zou dit 8 of zelfs 24 uur moeten zijn.

Ook in trek bij lezers online: het inspiratiemoment. Een mooie foto en een kort verhaal van een verloskundige over wat haar inspireert. Herkenbaar en invoelbaar voor veel collega's.

Alleen online: Zwanger na een fertiliteittraject

Vrouwen die na een fertiliteittraject zwanger worden, willen het gevoel hebben dat ze nu een 'gewone' zwangerschap hebben. Maar ook is er behoefte aan meer zorg en aandacht. Dat kan een lastige balans zijn voor eerstelijns verloskundigen. Het helpt als verloskundigen zich meer bewust worden dat zwanger worden niet altijd vanzelf gaat en een actievere rol aannemen in het begeleiden en 'empoweren' van vrouwen en hun partners. Artikel vann Catja Warmelink