Column Corien van der Haar: Kind en Kerst

Auteur
Corien van der Haar
Editie
2016; 06
Categorie
Opinie
Download pdf
Print artikel
Wat is de overeenkomst tussen Kerst en een verloskundige? Ik hoor u al denken: de geboorte! Helemaal goed. Kerstdagen zijn het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en voortuitkijken op wat komen gaat. Wat is er in 2016 veel gebeurd en wat hebben we veel bereikt!

In de korte periode dat ik, als nieuwe telg, in het KNOV-bestuur zit, zijn er belangrijke onderwerpen gepasseerd. Zo heeft minister Schippers ruimte gegeven om te experimenteren met integrale bekostiging, werd de Zorgstandaard opgenomen in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland en heeft het KNOV-bestuur weer vertrouwen uitgesproken in het CPZ.

En tenslotte heeft de ALV in november het nieuwe jaarplan 2017 van de KNOV goedgekeurd. Een belangrijk document dat richting geeft aan wat u de komende jaren van de KNOV mag verwachten. Die verwachting is krachtig verwoord: Voor iedere zwangere een verloskundige en voor iedere verloskundige de KNOV!

Dat brengt mij weer terug bij het kind en het kerstfeest. Kerst, een feest dat we graag samen vieren met familie en vrienden. Een tijd van warmte, liefde en verbinding. Ik zie het ook als mijn taak in het KNOV-bestuur om de verbinding te zoeken met jullie in het veld en met alle partijen in de geboortezorg. Met als doel samen de beste zorg leveren aan moeder en kind.

Ik zet mij daar graag voor in, zodat we met elkaar trots kunnen zijn op waar we als beroepsgroep voor staan.

Ik begon met de vraag naar de overeenkomst tussen Kerst en een verloskundige. Maar wat is nu het verschil? Denkt u maar eens aan die nieuwe slogan…Waar de KNOV pleit dat er voor iedere zwangere een verloskundige is, moest Maria het zo´n 2000 jaar geleden stellen zonder die verloskundige. Vast en zeker met de warmte en liefde van haar man Jozef in die koude stal, maar zonder verloskundige hulp. Ik had Maria die hulp zo gegund.

Ik wens u in ieder geval een hele fijne Kerst toe en het allerbeste voor 2017!

Corien van der Haar is vicevoorzitter KNOV