Bekentenis van een verslaafde

Auteur
Michelle ten Berge
Editie
2017; 02
Download pdf
Print artikel
Bekentenis van een verslaafde
Ik ben verslaafd. Aan ICM. Sinds 1999 heb ik er twee gemist en daar baal ik nog steeds van. Voor mijn eerste congres van de International Confederation of Midwives vertrok ik, pas afgestudeerd, nieuwsgierig en vol goede zin, naar Wenen. En toen was ik verkocht.

Bijna al mijn grote liefdes verenigd in een paar dagen eens in de drie jaar: reizen, verloskunde, wetenschap en gezelligheid. Voeg er een IJslands paard aan toe en je zou me kunnen opvegen na afloop. Nu scheelt dat zonder paardenliefde ook al niet veel, want het ICM-congres is berucht om haar vermoeidheidsfactor. Er is namelijk zo veel te zien en te beleven, dat een normaal mens er zelfs in het pre-smartphone tijdperk al snel overprikkeld van werd. Ik hoop u als lezer te enthousiasmeren. En ik geef u met liefde wat tips om het congres te overleven.

Iedereen vroedvrouw

Als u nog nooit geweest bent, zal ongetwijfeld als eerste merken hoe geweldig en bijzonder het is om met zoveel vrouwen (en een paar mannen…) uit verschillende culturen samen te komen die één belangrijk ding gemeen hebben. Ze zijn net als u verloskundige. En zonder uitzondering zijn ze allemaal waanzinnig trots op hun vak. Of ze nou werken in 'rural Africa' met amper medische middelen of dat ze gedelegeerd zijn door een high-tech ziekenhuis in Australië. Of ze nu pas afgestudeerd zijn, al jaren werken of niet meer praktiseren, in elk gesprek dat u hebt tijdens ICM gloeit die trots door.

Ik ben vroedvrouw. Wij zijn vroedvrouwen. En ook al ken ik je niet, daarom vind ik je meteen al leuk. Ik weet niet hoe het bij u thuis is, maar bij mij geldt de regel (ingevoerd door mijn man) dat als er een collega over de vloer is, we het maximaal één uur over ons vak mogen hebben. Anders is er geen houden aan. Maar tijdens het ICM-congres kunt u oeverloos kletsen, debatteren, kibbelen, luisteren, inspireren en leren over het vak. Een extra oorzaak van uitputting, want die gesprekken gaan natuurlijk door tot diep in de nacht.

Dat er niemand met u mee wil, is dan ook geen excuus om niet te gaan, want binnen no time heeft u afspraken voor lunch, avondeten, de kroeg en diverse post-congres uitstapjes. Eigenlijk is het zelfs beter om alleen af te reizen, want dat vergroot de kans op internationale contacten voor het leven.

Magistraal

Dit congres op diverse exotische bestemmingen als Manilla, Brisbane, Glasgow, Durban, Praag, is belastingaftrekbaar. Daar is natuurlijk een reden voor: u wordt ook nog geacht er iets van op te steken. Ook zonder een lezing of workshop te bezoeken gaat dat vanzelf, maar de combinatie ervan is magistraal. In mijn eerste jaar heb ik bijvoorbeeld direct afgeleerd om meteen 'door te pakken' zodra het hoofd geboren is. Dat kwam door een de workshop schouderdystocie en de gesprekken na afloop, waarin vol afschuw gekeken werd toen ik uitlegde dat wij dit als 'best practice' aangeleerd kregen. Maar het duurde nog jaren voordat ik Nederland iemand hoorde over de 'Gaskin Manouvre'. En zo heb ik een koffer vol voorbeelden. Er zijn gedurende drie dagen presentaties van zowel gerenommeerde 'midwifery science' onderzoekers als van collega's uit verre landen die voor het eerst van hun leven een praatje houden op zo'n groot congres. En alles bij elkaar bepaalt dat de typische ICM-sfeer. Die u pas echt snapt als u er een keer geweest bent. En die tips om te overleven? Die laat ik toch maar zitten. Want eigenlijk is er niks leuker dan alles gewoon helemaal over je heen te laten komen. En zit u er dan toch helemaal doorheen, kom me dan even opzoeken bij de KNOV-stand. Tot ziens in Toronto!

Michelle ten Berge is caseload vroedvrouw bij VIVE in Amsterdam

kader: In Toronto gebeurt het

Van 18 tot en met 22 juni is Toronto in Canada eventjes het centrum van de verloskunde. Tijdens het driejaarlijkse ICM-congres komen ruim 4000 verloskundigen uit de hele wereld bijeen om inspiratie op te doen en ervaringen te delen. Nederland is goed vertegenwoordigd in Toronto. Zo is de KNOV aanwezig met een stand en met een receptie. Mieke Beentjes zal als voorzitter van de KNOV de belangen van de Nederlandse verloskunde vertegenwoordigen. Tijdens de Counsil, voorafgaand aan het ICM-congres wordt een nieuwe president gekozen. Franka Cadée, verloskundige en manager van de afdeling Strategie en Beleid van de KNOV, is door de Europese landen en met steun van de KNOV voorgedragen voor deze belangrijke internationale positie. Het Tijdschrift voor Verloskundigen en de KNOV doen tijdens het congres verslag van het nieuws, de trends en de wetenschappelijke ontwikkelingen in Toronto. Dat doen we via Facebook, Twitter en de websites van de KNOV.