Franka Cadée: president van álle verloskundigen

Auteur
Niels van Haarlem
Editie
2017; 03
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
Franka Cadée: president van álle verloskundigen
Ze is er een beetje beduusd van: Franka Cadée, verloskundige en manager Strategie en Beleid van de KNOV. Op vrijdag 16 juni werd zij in Toronto met overgrote meerderheid van stemmen gekozen tot de nieuwe president van de ICM, de internationale organisatie van verloskundigen.

De president van dé internationale organisatie van verloskundigen representeert meer dan 500.000 verloskundigen verspreid over de 113 deelnemende landen.

"Ik ben natuurlijk heel erg trots op mijn verkiezing. En dat met 58 procent direct in de eerste ronde! Kennelijk sloeg mijn voordracht aan, ik heb dan ook met mijn hart gesproken. De reacties daarna waren overweldigend. Mijn mobiel stroomde over met apps, de telefoon ging continu en mijn mailbox loopt vol met felicitaties. En natuurlijk de hartverwarmende reacties van mijn collega's hier op het congres", reageert Franka Cadée direct nadat de uitslag bekend werd gemaakt.

Belangrijke opdracht

De president van de ICM heeft een belangrijke opdracht: zij moet de verloskunde wereldwijd op de kaart zetten. Onze Nederlandse eerste vrouw in dit gremium zal dan ook aan tafel zitten bij tal van internationale organisaties als de World Health Organisation, Figo, de internationale organisatie van gynaecologen, en de United Nations.

"Ik kom op voor de positie van de vrouw, van de verloskunde en voor een gezonde toekomst van moeder en kind. Deze drie-eenheid zal ik uitdragen, zeker ook bij deze internationale organisaties. Misschien is het tijd geworden dat de ICM in die overleggen een stevige zelfstandige partner kan innemen." Verderop in het congres wordt Franka Cadée officieel voorgesteld aan de ruim 4000 aanwezige verloskundigen in Toronto. Dan zal ze haar maiden speech houden.

Waar staat zij zelf voor, als verloskundige en president? "In de verloskunde wereldwijd zal er een shift plaats moeten vinden van veiligheid naar humaniseren. Daarnaast moet er meer balans komen tussen onder- en overbehandeling: in de westerse landen zijn we geneigd te veel en te snel te in te grijpen, in andere landen komt de zorg te laat. Tot slot ben ik een voorstander van samenwerking: al die internationale vrouwenorganisaties moeten meer naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan. Ik geloof in de kracht van samenwerking."

Bevoorrecht

Trots is ook Mieke Beentjes, voorzitter van de KNOV. "Geweldig dat Franka is gekozen! Door haar positie kan de KNOV makkelijker in contact komen met internationale organisaties die er toe doen. Goed voor ons netwerk dus. Door de vergelijking internationaal moeten we ons beseffen dat we bevoorrecht zijn met onze verloskundige positie. Bovendien kunnen verloskundigen in Nederland eenvoudiger ervaren hoe de verloskundige zorg elders is georganiseerd. In veel landen staat samenwerking meer centraal, daarvan kunnen wij in Nederland nog veel leren."

Drie jaar

Cadée, opvolger van Frances Day-Stirk, is benoemd voor drie jaar. In 2020 tijdens het ICM- congres in Bali kan ze herkozen worden. "Tegen die tijd moet de ICM partner zijn van voornoemde internationale organisaties: de ICM een organisatie van verloskundigen waarnaar echt geluisterd wordt!"

Meer over de ICM in de volgende editie van het Tijdschrift voor Verloskundigen