Inspiratiemoment van Miriam Benschop

Auteur
Miriam Benschop
Editie
2017; 03
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
Inspiratiemoment van Miriam Benschop
"Ruim twaalf jaar geleden beloofde ik bij het afleggen van de eed van Hippocrates geen kwaad te doen. Naast mijn werk in de eerste lijn heb ik meer dan zes jaar ervaring als klinisch verloskundige. En nu weet ik het soms niet meer zo goed. Wanneer doe je goed en wanneer doe je kwaad? Deze vraag komt dagelijks in mijn werk terug en vormt een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen."

"Alle interventies die plaatsvonden, alle gesprekken met vrouwen en hun partners, de keuzemomenten die ik met hen deelde en die gebaseerd waren op wat ik aannam dat de juiste medische informatie was, maken dat ik mezelf deze vraag regelmatig stel. Inmiddels weet ik hoe onderzoek werkt en weet ik de theorie achter wat goed of minder goed onderzoek is. En ik weet ook dat van de interventies die wij als verloskundigen uitvoeren, de helft gebaseerd is op onderzoek waarvan we eigenlijk niet weten wat het beste is. Dus doe ik met die interventie goed, of doe ik juist kwaad? De gouden standaard voor medisch onderzoek is de randomised controlled trial. Maar wat als de interventie niet zo simpel is en de werkelijkheid veel ingewikkelder? Wat als het risico op ongewenste gevolgen van de interventie niet klinisch relevant is? Deze vragen houden mij scherp en inspireren mij dagelijks om kritisch naar mijn werk te kijken. Om te blijven nadenken zodat ik mijn vak op de best mogelijke manier kan uitvoeren, namelijk door geen kwaad doen."

Miriam Benschop is klinisch verloskundige in het OLVG-West te Amsterdam en Master PA i.o.

Over de foto:

Margriet van Breevoort maakte het kunstwerk Homunculus Loxodontus. Zij liet zich inspireren door de wetenschap. Zie margrietvanbreevoort.nl.