Redactioneel: Verloskundigen maken het verschil

Auteur
Niels van Haarlem
Editie
2017; 04
Categorie
Opinie
Print artikel
Redactioneel: Verloskundigen maken het verschil
Verloskundigen maken het verschil. We moeten terug naar de basis van het vak. Compassie moet ons weer gaan leiden. En we moeten stoppen met die angst die ons nu te vaak regeert.Een greep uit de conclusies die naar voren komen uit de special in deze editie van uw Tijdschrift voor Verloskundigen. Een special geheel gewijd aan hét internationale congres voor verloskundigen. In Toronto tijdens de 31e editie van ICM kwamen ruim 4000 verloskundigen uit de gehele wereld bijeen samen om de laatste stand van zaken in de internationale verloskunde te delen.

Bij het samenstellen van deze editie heeft de redactie keuzes moeten maken. Bij iedere keuze lieten we ons leiden door de vraag: hoe relevant is deze voordracht, deze discussie voor de verloskunde in ons land?

Dat is de voordracht van 'onze' Franka Cadée als nieuwe president van ICM zeker: laten wij de verloskundigenzorg humaniseren. Lef hebben om deze verandering door te voeren. Haar "I believe our time has come to push" zou zo maar kunnen uitgroeien tot het nieuwe mantra in de verloskundige.

Relevant is zeker ook het interview dat redacteur Suze Jans in Toronto heeft gehouden met Sheena Byrom. Dit rolmodel in de verloskunde voert in Groot-Brittannië campagne vóór keuzevrijheid van de cliënte, vóór midwife-led care en vóór de positie van de verloskundige. Maar vooral voert ze actie tegen de ingeslopen angst die verloskundigen steeds meer in de greep krijgt. Weg met die angst, welkom emotionele volwassenheid.

Haar boodschap sloeg aan. Zozeer zelfs dat Sheena Byrom dé spreker is op het ledencongres van de KNOV op 28 september in Maarssen. Daar praat zij over succesvol implementeren van het MLC-model in de kliniek, in de wijk én in het geboortecentrum. Het programma van het congres vindt u uitgebreid in deze editie.

Een congres dat in het teken staat van de verloskundige van de toekomst. Om goed voorbereid over de toekomst te praten, vindt u bij deze uitgave van uw vakblad een boekje over hoe de geboortezorg zich van 1661 tot 2016 heeft ontwikkeld. De geboortezorg in historisch perspectief dus. Interessant leesvoer, zo vond ook Loes Schultz die het boekje voor ons heeft gerecenseerd. Haar conclusie: de schrijvers kijken niet alleen terug, maar ook vooruit. En zien in de geboortezorg een sleutelrol voor de meest ervarene op het gebied van hoog risico en een vast aanspreekpunt voor de aanstaande moeder: de coördinerende zorgverlener. Dat zou zo maar de verloskundige kunnen zijn.

Ik hoop u allen te zien én te spreken tijdens het KNOV-congres!

Reageren? nvanhaarlem@knov.nl