Inspiratiemoment van Vicky Van Wagner

Auteur
Vicky Van Wagner
Editie
2017; 04
Categorie
Opinie
Download pdf
Print artikel
Inspiratiemoment van Vicky Van Wagner
"Mijn vader is thuis geboren. Ik wist als kind dat mijn moeder haar kinderen in het ziekenhuis had gekregen en dat ze toegediende pijnstilling niet prettig vond. Al opgroeiend werd ik overtuigd dat ik thuis wilde bevallen."

"In 1977 was ik begin twintig en zwanger. Toen realiseerde ik mij dat in Canada verloskundigen geen formele geboortezorg geven en dat een formele mogelijkheid om thuis te bevallen niet bestaat Een kleine maar groeiende groep vrouwen was in die tijd op zoek naar alternatieven voor de gemedicaliseerde geboortezorg in de ziekenhuizen. We organiseerden een supportgroep die veel leden inspireerde om verloskundige te worden. De thuisgeboorte van mijn dochter bevestigde dit, ook voor mij.

Mijn inspiratie om verloskundige te zijn: vrouwen tijdens hun bevalling ondersteunen. Echter zonder onderwijssysteem met formele opleiding en zonder een gevestigde plek voor verloskundigen in het geboortezorgsysteem, werd mijn inspiratie omgevormd tot een verlangen om het geboortezorgsysteem te veranderen naar een systeem waarin een rol was weggelegd voor verloskundigen. In 1993, na jaren van campagne voeren, werd een nieuw geboortezorgmodel ingevoerd waarin verloskundigen zijn geïncludeerd en waarin continuïteit van zorg en keuzevrijheid voor de plaats van bevalling is gegarandeerd. Ik blijf geïnspireerd door de verloskundige zorg die sociaal maatschappelijk werk mogelijk maakt met name voor de verloskundigen onder de oorspronkelijke bevolking in Canada. De Inuit hebben wederom bezitgenomen van hun oude traditionele kennis en vaardigheden en zorgen ervoor dat de geboortezorg en de bevalling weer deel uitmaakt van hun eigen maar vaak afgelegen gemeenschappen. Het maakt niet uit waar je woont, verloskundige zijn geeft je de mogelijkheid om sociale veranderingen te weeg te brengen. Een vak dat je geïnspireerd houdt en waarin je blijft leren en groeien is een cadeau.

Geweldig, Canada als gastland voor het ICM congres. Geen mooiere manier om te vieren wat we in al die jaren hebben bereikt en om verloskundigen uit de hele wereld te bedanken voor hun ondersteuning."

Vicki Van Wagner is eerstelijns verloskundige in Ontario, Canada en Universitair hoofddocent Verloskunde aan de Ryerson University. Zij is bekend om haar onderzoek in de Nunavik gemeenschap en haar werk met de 'National Aboriginal Women's Association'.