Redactioneel: Frisse wind

Auteur
Niels van Haarlem
Editie
2018; 01
Categorie
Opinie
Print artikel
Redactioneel: Frisse wind
Het jaar is nog jong, maar er lijkt nu al een fris windje te waaien door de geboortezorg. Het is nog te vroeg om te spreken van een kentering, maar de signalen zijn duidelijk.

Neem het artikel in het Medisch Contact van 8 februari waarin gynaecologen een pleidooi houden voor de stuitligging als fysiologische variatie. Want het aantal primaire sectio's bij stuitligging is sinds 2000 enorm gestegen. Dat moet veranderen, zeggen de medisch specialisten.

Dat stuit en fysiologie met elkaar verbonden zijn wisten wij natuurlijk al veel langer. Twee jaar terug om precies te zijn, in april 2016, stond in uw tijdschrift een groot artikel over de stuit met dezelfde boodschap: de verloskundige heeft als specialist in de fysiologische bevalling een belangrijke rol tijdens de vaginale stuitbevalling.

Maar als een artikel in het vakblad voor medici geschreven door gynaecologen hetzelfde vertelt dan heeft dat impact, dan is dat een frisse wind.

In het interview in deze editie van uw vakblad ervaren Ruth Evers en Dorine Veldhuyzen van het adviesbureau Talmor de verandering in klimaat in de praktijk: eerstelijns en klinische verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen zijn zich bewust van het grote aantal overdrachten naar het ziekenhuis, de interventies en de vele getraumatiseerde vrouwen. In het gezamenlijke overleg praten de zorgverleners over zorgpaden, maar stijgen onderwerpen als het stimuleren van de fysiologie en het empoweren van de zwangere met stip op de agenda. Domeindenken maakt plaats voor samenwerken. Het is nog te vroeg om te praten van een cultuurverandering, maar de bewustwording bij alle betrokkenen dat het allemaal anders kan groeit.

Die frisse wind waait ook bij de KNOV, zo merk ik. Op het moment dat u dit leest zijn de medewerkers van uw beroepsorganisatie bezig met een interne verhuizing. Van werken in aparte kamers naar samenwerken met onze leden. Want alleen samen staan we sterk. Vanaf medio maart bent u van harte uitgenodigd op de nieuwe locatie van uw beroepsvereniging.

Om zelf te ervaren hoe fris die wind nu werkelijk is.

Reageren? nvanhaarlem@knov.nl