Samen maken we verschil. Verloskundigen in de politiek

Auteurs
Erna Kerkhof, Carola Groenen, Marrit Smit, Marian van Huis, Mieke Beentjes
Editie
2018; 01
Categorie
Opinie
Download pdf
Print artikel
Echt invloed hebben op het gezondheidsbeleid in Nederland, ten goede van de verloskunde? Dat is geen ver-van-mijn-bedschow, maar een reële kans. Politiek actieve verloskundigen bundelen hun krachten en nodigen u uit om mee te doen.

Als wij de baas waren in politiek Den Haag dan zouden we een en ander duidelijk veranderen. Toch? Verloskunde zou regelmatig als onderwerp op de agenda staan, een prominente plek innemen op de begroting en het hele land zou weten hoe en wat in de verloskunde. Daarnaast zou er veel meer aandacht uitgaan naar preventie. Maar ja, we zijn niet de baas in het torentje. Wat nu als we toch een manier vinden om onze invloed te gebruiken? We horen vaak dat de politiek alleen maar voor de 'happy few' is, dat politici zo ver bij ons vandaan staan, maar is dat zo?

Leden zijn voor politieke partijen erg belangrijk en de leden bepalen de inhoudelijke koers mee. Lokaal, regionaal en landelijk. En daar moeten wij als verloskundigen bij zijn, om ervaringen en visie in de zorg mee op de agenda te zetten. Het lijkt moeilijker dan het is. Politici zijn veel toegankelijker dan de meesten denken, zeker als je lid van de partij bent. Je wordt dan uitgenodigd voor bijeenkomsten voor nieuwe leden, partijcongressen, je krijgt dan van alles en nog wat in je mailbox, je mag meedenken in commissies en werkgroepen en ga zo maar door.

En dan kan het zo maar gebeuren dat je op een goede dag bijvoorbeeld Alexander Pechtholt kan spreken over de preventieve rol van verloskundigen. Dat Liliane Ploumen aanwezig is bij een actie van Amsterdamse verloskundigen. Of dat je met Renske Leijten het belang van doelmatige zorg in de wijk door de verloskundigen bespreekt.

Ook de gemeenteraad haalt veel input op bij de leden. Iets op de gemeentelijke agenda krijgen voor de zorg in jouw wijk is geen ver-van-je-bedshow. In Zwolle bijvoorbeeld hebben verloskundigen samen met kraamzorg en de GGD tijdens een gesprek met gemeenteraadsleden en de wethouder de plannen en wensen uiteen gezet. Het enthousiasme werd gedeeld en de gemeenteraadsleden gaven een laatste zet door een motie in te dienen. D66 Zwolle: "Wij zien graag nog een belangrijke stap in preventie jeugdhulp. Daarom doen we een voorstel voor een investering in prenatale voorlichting." Deze motie werd unaniem in de gemeenteraad aangenomen.

Netwerk verloskundigen

En natuurlijk is investeren in lid worden van een politieke partij weer extra. Maar wel iets waarmee je kunt sturen in het belang van onze verloskundige visie en in kleine dingen zoals meestemmen over inhoudelijke onderwerpen. Heb je een bestuurlijke (regionale) functie in de verloskunde, dan zijn Kamerleden van je partij meer dan bereid om bij bijeenkomsten aanwezig te zijn. Om zichzelf te informeren en om beleid te toetsen. Bij zeer belangrijke onderwerpen zijn zij bereid om een hoorzitting te organiseren om kamerbreed informatie te verstrekken en een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Er zijn politieke partijen in alle kleuren, dus er past er altijd een bij jou.

Wij gaan als verloskundigen, lid van een politieke partij, een netwerk opzetten zodat we elkaar kunnen versterken en ervaringen delen. Hierin is ook ruimte voor belangstellenden die een keer als introducé mee zouden willen. Wij horen het dus graag als je al lid bent van een politieke partij. En zo niet: overweeg eens serieus om lid te worden. Samen kunnen we een verschil maken.