Inspiratiemoment van Petra ter Veer

Auteur
Petra ter Veer
Editie
2018; 04
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
"In de flat wees niets er op dat we in Rotterdam waren. De geluiden, geuren, taal en mensen brachten Afrika met zich mee. Ik werd warm verwelkomd door meerdere vrouwen en kreeg te horen dat er eerst een ritueel uitgevoerd moest worden voordat de baby geboren mocht worden."

"Verse koffiebonen werden gebrand op een oud Campinggaz kookstel, er kwamen wat kruiden bij, alles werd gemalen en vervolgens werd er koffie van gekookt.

Nu en dan pufte de barende een wee weg. Ondertussen kreeg ik een mooi gewaad aangetrokken. Daarna nam ik plaats naast de barende en dronken wij het brouwsel waar we samen kracht uit konden putten. Ik vol verwondering en bewondering naast de moeder in spe, die steeds heftiger in partu kwam. Eenmaal in het ziekenhuis (want een thuisbaring op vierhoog, was toen voor mij nog geen optie) namen de dames het opnieuw over van mij. Ze begonnen met de barende te bewegen, te masseren, te dansen en te bidden. Een schitterend schouwspel. Persdrang kwam opzetten en moeder vroeg of ik kon komen: ik mocht het kindje aanpakken.

Juist dat laatste deed me emotioneel veel. Ik had de eer een baby aan te mogen pakken, waar iedereen al een rol had gehad en waar ik eigenlijk totaal overbodig was geweest. En zo leerden deze vrouwen mij hoe vreselijk bijzonder ieder kind is, een unicum, net als de ouders. Het draait helemaal niet (alleen) om protocollen of om de vroedvrouw, maar om het moment en de mens…

Protocollen zijn er niet voor niets, maar sindsdien volg ik toch met name de aanstaande ouders in hun wens en beleving."

Petra ter Veer is eerstelijns verloskundige in Overschie