Redactioneel: Luisteren

Auteur
Niels van Haarlem
Editie
2019; 01
Categorie
Opinie
Print artikel
2019 is nog maar net begonnen en belooft nu al een interessant jaar te worden. Op de kalender staan bijvoorbeeld weer twee ALV’s. Als hoofdredacteur van uw vakblad heb ik inmiddels tal van algemene ledenvergaderingen meegemaakt. Als ik zeg dat dit interessante bijeenkomsten zijn dan is dat een eufemisme.

2019 ook het jaar waarin uw KNOV nog even doorgaat met het vieren van 120 jarig KNOV. In deze uitgave doen we verslag van twee onderwerpen die u en uw collega’s tijdens het geboortezorgcongres op het puntje van de stoel hielden: de zwangere en buiten het boekje baren. Lees het verhaal van zwangere Jitske Wildschut, luister naar haar boodschap.

Binnenkort ontvangen alle leden een prachtig boekwerkje over 120 jaar KNOV, de geschiedenis én de toekomst van de verloskundige. Een aanrader voor iedereen die kennis wil nemen van de historie van de verloskundige.

Leuk die geschiedenis, het gaat om de toekomst, hoor ik u zeggen. Een toekomst is echter gebouwd op fundamenten waarin het DNA van de verloskunde stevig is verankerd.

Ben dan ook heel benieuwd hoe de geboortezorg en uw vak zich in deze roerige tijden ontwikkelen. Als het goed is staat de toekomst beschreven in de visie die de KNOV samen met de leden en het bureau BeBright ontwikkelt en binnenkort lanceert. Dat bureau BeBright is er niet zomaar eentje. Het staat bekend als de visionaire denktank in de zorg en heeft door goed te luisteren diverse sectoren in de zorg geholpen om een scherp beeld van de toekomst te krijgen. Bijvoorbeeld de visie van uw collega’s, de medische specialisten.

2019 is natuurlijk een opmaat naar 2010. Dan komt het langverwachte rapport van het RIVM uit naar de resultaten van de proef met de integrale geboortezorg organisaties (igo). In een tussenrapportage gaf het RIVM al aan dat de kosten in een igo zo’n 180 euro per zwangerschap lager liggen dan in regio’s die niet zijn overgestapt op een igo. Nogmaals, het is een proef, een tussenrapportage, een kijkje in de keuken bij een paar igo’s, maar wel koren op de molen van een minister die te maken heeft met zorgkosten die maar blijven stijgen.

Een minister die u overigens zelf heeft gekozen. Nou ja, wij allemaal samen hebben gekozen voor een regering en een regeerakkoord met alle ruimte voor marktwerking en integrale samenwerking.

Op 20 maart zijn er verkiezingen. Weliswaar voor Provinciale Staten en dus ook voor de Eerste Kamer. De ervaring leert dat een minister niet alleen luistert naar tussenrapporten maar ook naar uitslagen van verkiezingen.

Niels van Haarlem is hoofdredacteur van dit tijdschrift