Wat zou u doen? Persdrang bij één centimeter ontsluiting

Editie
2019; 03
Categorie
Casuistiek
Download pdf
Print artikel
Mevrouw Maas heeft al zes uur aanhoudende persdrang, maar nauwelijks ontsluiting. Wat te doen?

Mevrouw Maas is een 32-jarige primigravida met een ongestoorde zwangerschap. Haar medische voorgeschiedenis vermeldt een liesbreuk en een labrumscheur in de heup enkel jaren geleden die allebei operatief verholpen zijn en sindsdien geen klachten meer geven. Mevrouw wil graag thuis in bad bevallen.

Bij 39 weken ervaart mevrouw Maas gedurende een paar nachten voorweeën, die echter niet doorzetten. Bij 39+3 belt zij om 21.00 uur ’s avonds haar verloskundige. De weeën voelen nu anders, de baring lijkt nu wel echt te beginnen. Omdat de weeën nog wat wisselend zijn qua frequentie en duur, wordt in gezamenlijk overleg besloten nog even af te wachten. Anderhalf uur later belt mevrouw dat de weeën nu elke drie minuten komen en inmiddels behoorlijk krachtig aanvoelen.

Als de verloskundige arriveert vertelt mevrouw Maas vertelt dat zij al veel drukgevoel ervaart tijdens elke wee en de verloskundige ziet haar ook onwillekeurig mee persen. Zij stelt daarom voor om te toucheren en mevrouw is hiermee akkoord. Bij het VT wordt een sacrale, bijna verstreken portio gevoeld met een vingertop ontsluiting en staande vliezen, hetgeen de diagnose van de latente fase rechtvaardigt. De verloskundige gaat na belinstructies nog even naar huis. Om 03.00 uur ‘s ochtends belt de partner van mevrouw dat de weeën nu sterker zijn en langer duren. Daarbij heeft mevrouw nog steeds veel last van drukgevoel.

Bij aankomst concludeert de verloskundige dat mevrouw beter in partu oogt. Zij zit op handen en knieën op bed. Het drukgevoel is inmiddels veranderd in een behoorlijke persdrang. Alles wijst nu op VO, behalve dat de weeën nog vrij kort duren, 30-45 seconden maximaal. Een nieuw VT laat als enig verschil zien dat de portio nu iets minder sacraal, volledig verstreken en wat dunner is. Er is echter nog steeds maar één centimeter ontsluiting.

Dit VT past nog steeds bij de latente fase, maar de aanhoudende persdrang is voor mevrouw bijna niet meer vol te houden.

Wat zou u doen?


[aan zijkant]

De casus in deze rubriek komen uit de dagelijkse praktijk. Namen zijn altijd gefingeerd. Heeft u ook een interessante casus? Dan laat het ons weten: wij schrijven hem voor u op.

Reacties

Stuur uw reactie naar tvv@knov.nl

Onder de inzendingen verloten we een vvv-bon.