Zomerse leestips

Editie
2019; 03
Download pdf
Print artikel
Zomerse leestips
De zomervakantie. Voor de een duurt het nog even, de ander heeft de koffers of rugzak al gepakt. Daarin zitten vast en zeker boeken. Met verhalen die ontspannen en inspireren. Dit neemt de redactie van het Tijdschrift voor Verloskundigen mee op reis.

Keuze van Suze Jans, redacteur

Van opperste collegialiteit tot pure wanhoop

“Twintig uur niet slapen en tien uur zonder eten, chronisch beddentekort en een afdeling vol in spanning afwachtende zwangeren en uitgeputte nieuwe moeders. Dat is het leven van de gemiddelde Engelse verloskundige. Leah Hazard beschrijft haar leven als verloskundige aan de hand van de zwangerschappen van Eleanor met haar IVF-zwangerschap, de zwangere puber Crystal Star, die met essentiële oliën een hoger geluk nastreeft en Pei Hsuan, die haar verhalen van uitbuiting en mensenhandel meeneemt.

Het boek geeft inzicht in de beroemde Engelse NHS. De National Health Service, het voor iedereen toegankelijke zorgsysteem, dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgezet. Het systeem kampt met extreme personeelstekorten met een omvang die voor ons niet is voor te stellen. Van opperste collegialiteit tot pure wanhoop, van geluk naar verdriet rondom alle gebeurtenissen op een Engelse afdeling Verloskunde. Hazard beschrijft met liefde het werk van onze Engelse collega’s. Het boek is net uit en alleen in het Engels verkrijgbaar.”

Hard Pushed, A midwife’s story

Leah Hazard

ISBN: 1786331608

mei 2019


Avonturen van Japanse vroedvrouw

“Het boek begint in 1799 op de handelspost in Dejima, de haven van Nagasaki waar Jacob de Zoet is gestationeerd. Er heersen strenge wetten. Onder meer over wie er vanaf het schip aan wal mag. Toch krijgt Jacob het voor elkaar om verliefd te worden op de Japanse Orito. Zij is vroedvrouw en de dochter van de samurai dokter. Het boek begint bij haar, op het moment dat zij tijdens de bevalling het leven redt van een geliefde concubine. Haar kind is net intra-uterien overleden, het gevolg van een obstructie door een afwijkende ligging. De gevolgen van beide gebeurtenissen zijn niet te overzien en er ontspint zich een spannend verhaal. Geloof mij, dit het boek zult u niet weg kunnen leggen.”


De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

David Mitchell

ISBN 9789029093033

oktober 2018 (oorspronkelijk 2011)

Keuze van Niels van Haarlem, hoofdredacteur

De robot als collega

“Op vakantie vooruit kijken. Ik doe het graag. Visionairs kijken heel ver vooruit en zien een wereld die wij nog niet kennen. Lucien Engelen is de bekendste Nederlandse digital health influential. Hij schetst in zijn Engelstalige boek een wereld waarin e-health gemeengoed is. De robot onze collega is. Waarin de zwangere die voor een consult naar een verloskundige reist eerder uitzondering is dan regel. Dankzij sensoren en kunstmatige intelligentie houden zorgverleners cliënt of patiënt vanaf een afstand in de gaten. Het consult vindt met videocommunicatie plaats in augmented reality. Tijdens het consult heeft de verloskundige alle relevante gegevens van de zwangers beschikbaar. Informatie die helpt om de juiste beslissingen te nemen. En bij twijfel wordt een collega via een nieuw videoconsult erbij betrokken. Volgens ‘digital goeroe’ Engelen gaat de digitalisering de gezondheidszorg drastisch veranderen. Of we dat nu leuk vinden of niet.”


Augmented Health(care): the end of the beginning

Lucien Engelen

EAN: 9789082874013
ANWB gaat zorg verlenen

“Lezen is voor mij ontspannen. Ook als het gaat om een lijvig boekwerk met de weinig inspirerende titel Diagnose Transformatie. De ondertitel geeft precies weer wat ik mag verwachten: een toolkit voor grensverleggers in de zorg. We willen het allemaal: kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Maar om dat allemaal te houden is een transformatie nodig, stellen de auteurs Philip Idenburg en Monique Philippens. De eerste naam kent u van de nieuwe visie op de verloskunde van de KNOV. Het boek prikkelt en zet aan tot denken. Waarom kan de ANWB niet de zorgpartner van de toekomst zijn? Het is ook een doe-boek, altijd leuk op vakantie. Lekker doorbladeren en op iedere pagina staat wel een handige tip. Met informatieve illustraties en tal van voorbeelden uit de praktijk die laten zien wat de succesfactoren voor een geslaagde verandering moeten zijn. En met columns die zorgen voor een glimlach. Bijvoorbeeld die over de ANWB als zorgaanbieder.”


Diagnose Transformatie

Philip Idenburg en Monique Philippens

ISBN: 978-90-826976-1-2

2018

Keuze van Kristel Zeeman, (eind)redacteur

Als de straat kon praten, vertelde ze over de liefde

“Misschien heeft u begin dit jaar de film gezien ‘If Beale Street could talk’. Zo niet, ga dan alsnog zo snel mogelijk kijken. Maar vergeet daarnaast niet het boek te lezen. Dat werd oorspronkelijk geschreven in 1974 en verscheen onlangs in een zeer goed geslaagde nieuwe Nederlandse vertaling. Met zijn heldere taal en (helaas) nog steeds actuele thema lijkt het een verhaal van nu.

‘Als Beale Street kon praten’ gaat over een grote liefde tussen twee jonge mensen, Tish en Fonny, die leven in Harlem, New York rond de jaren ‘60. Het is een samenleving waarin, volgens schrijver James Baldwin zelf, zwarte mensen altijd op hun hoede moeten zijn in het contact met blanken.

Fonny wordt onterecht beschuldigd van verkrachting en belandt in de gevangenis, omdat de buurtagent nog een rekening met hem heeft te vereffenen. Tish is zwanger van Fonny.

Het boek volgt de ontwikkelingen van de baby in de buik van Tish op de voet, net als de pogingen van de beide families om Fonny uit de gevangenis te krijgen.

Hoewel je als lezer voelt dat het wel slecht móet aflopen, is het een prachtig, liefdevol verhaal. Hoopvol ook, vooral door de moedige acties van moeder Sharon en zus Ernestine.

En luister onder het lezen naar een van de versies van het nummer ‘Beal Street Blues’, waarnaar romantitel verwijst.”


Als Beale Street kon praten

James Baldwin

EAN: 9789044540406

Oktober 2018Onontkoombaar gezinsleven

“Voor lome dagen in de hangmat reserveer ik de roman ‘De mooiste dag’ van Stevo Akkerman. Deze Nederlandse schrijver schreef eerder bekroonde boeken over zwangerschap en het gezinsleven. Dit boek leest makkelijk weg en heeft toch de nodige diepgang.

Thérèse is niet zo heel erg gewenst zwanger (de kinderwens komt meer van man Wilco). Ze piekert veel over het komend moederschap. Op de dag van haar bevalling verdwijnt haar moeder.

De komst van een nieuw kind zet de familieverhoudingen op scherp. Langzaam krijg je er als lezer zicht op als Wilco, Thérèse, haar moeder, haar vader en zus/zwarte schaap Floor afwisselend hun verhaal doen.

Ontroerend zijn de soms klungelige pogingen waarin de personages wat van het leven proberen te maken en de manier waarop ze verbinding zoeken met elkaar.”


De mooiste dag

Stevo Akkerman

ISBN 9789046821947

2018