Inspiratiemoment van Ilse van Klaveren

Auteur
Ilse van Klaveren
Editie
2019; 03
Categorie
Overig
Download pdf
Print artikel
“Een van de eerste thuisbevallingen die ik als student meemaakte zal mij altijd bijblijven, omdat de zwangere me iets essentieels liet zien.

Bij het eerste bezoek deed de vrouw vrolijk de deur open. Ze zag er niet uit alsof ze ging bevallen. We gingen nog even weg, maar bleven wel in de buurt. Ze had immers al een beetje ontsluiting en was de vorige keer snel bevallen. Intussen werd haar andere kind opgehaald. Kort daarna belde de partner ons dat het nu toch echt serieus was. Binnen een paar minuten waren we er weer. De vrouw was hevig in partu en had beginnend persdrang. Nog geen tien minuten later was het kind geboren.

Waar ik op school en tijdens klinische stages allerlei handelingen had geleerd om het kind te ontwikkelen, hoefde ik nu helemaal niets te doen. Alleen afwachten. Ik vond het geweldig hoe deze vrouw op eigen kracht een kind op de wereld zette. En de partner, de verloskundige en ik er bij stonden te kijken. Hoe ze zelf al aanvoelde dat het eraan zat te komen en dat ze het kon loslaten toen haar andere kind onder de hoede van haar eigen moeder was. De barende vrouw creëerde een ontspannen omgeving voor zichzelf, in haar eigen wereld, in haar vertrouwde omgeving. Ik leerde daar een grote les: bevallen gaat over loslaten, soms in de meest letterlijke zin van het woord.”


Ilse van Klaveren studeerde een jaar geleden af in België en werkt nu in verloskundige praktijk Stiens e/o, waar ze ook stage liep.