Redactioneel: E-health

Auteur
Niels van Haarlem
Editie
2019; 05
Categorie
Opinie
Download pdf
Print artikel
6.39 uur geslapen. Wakker gesluimerd aan het einde van mijn slaapcyclus. Uitgerust op de weegschaal: 73,6 kg. En het lichtje op groen. Mijn gewicht automatisch opgeslagen in de leefstijl-app. De radio aan als ik zachtjes ‘Radio 1’ roep. En met een klap in mijn handen gaat het licht in de keuken aan. Het laatste nieuws check ik op de smartphone. Nog snel even een afspraak inplannen met de tandarts. Handig om dat direct in haar agenda te doen op het moment dat het mij uitkomt. Krijg meteen poetstips erbij. Laatste check: de trein heeft geen vertraging en in de voorlaatste wagon is nog voldoende plaats. De stappen naar het station geven aan hoeveel calorieën ik heb verbrand. En geeft meteen tips voor de uiteraard gezonde lunch. Technologie is een vast onderdeel van ons dagelijkse leven. Kunnen we eigenlijk nog wel zonder? Vast wel, maar technologie maakt het leven net even wat aangenamer, makkelijker en efficiënter.

Ook in de zorg is e-health niet meer weg te denken. Zorg op afstand door beeldbellen met de cliënt thuis, data van cliënt en patiënt gecombineerd met genotypering als basis voor betere risicoselectie, face-timen met de collega 150 km verderop, pleisters die vitale functies op afstand monitoren, een echo maken met de smartphone. Het kan én gebeurt allemaal op het gebied van preventie, thuisdiagnostiek, consultatie en monitoring.

Technologie is een middel voor toekomstgerichte zorg.

Patiënten en cliënten voelen zich er veelal wel bij. Neem ParkinsonConnect waar in verschillende onlinegroepen delen van kennis en ervaringen met lotgenoten en zorgverleners centraal staat. Met betere uitkomsten en innovatieve therapieën als aantoonbaar resultaat.

Een soort CenteringPregnancy online. Misschien dat met de vier miljoen euro subsidie die Marlies Rijnders van TNO heeft binnengehaald om Centering verder te ontwikkelingen wel leidt tot een online variant? Over deze succesvolle manier van groepszorg alles in deze editie.

En over technologie. De KNOV heeft immers in de nieuwe visie technologie benoemd als een van de pijlers waarop de toekomst van de verloskunde moet worden gebouwd.

Als het om e-health gaat moeten we bij Philips zijn. Dit oer-Hollandse bedrijf wordt in een adem genoemd met Apple, Google en Amazon. Bedrijven die de zorg willen verbeteren met e-health.

Dus sprak ik met Jeroen Tas, dé innovator in Eindhoven. Wat staat ons volgens hem te wachten? De zwangere omarmt technologie, wil meten en delen. Zorgprofessional wen er maar aan.

Maar ook hoe meer de cliënt meet en monitort hoe groter de behoefte aan begeleiding door die betrouwbare en professionele verloskundige.